KAKO DELUJEJO POTOPNE ČRPALKE?

POTOPNA ČRPALKA Z MLINČKOM

Potopna črpalka z mlinčkom in plovcem za širok spekter uporabe.

Potopne črpalke so naprave, ki se uporabljajo za črpanje čiste, umazane vode, mulja, fekalij iz globokih vodnjakov, akvarijev, bazenov, kanalizacije in drugih podobnih mest, kjer je potrebno odstranjevanje ali prečrpavanje vode.

Delujejo na principu sesanja in prečrpavanja tekočine s pomočjo električnega motorja.

KAKO DELUJEJO POTOPNE ČRPALKE?

 1. Potopljene v vodi : Potopne črpalke so običajno nameščene v vodi, ki jo je treba prečrpati. To pomeni potopljene v vodi, da bi lahko učinkovito delovale.
 2. Vhod in izhod : Potopna črpalka ima vhodno odprtino, skozi katero voda vstopi v črpalko, ter izhodno cev, skozi katero voda izstopi.
 3. Sesalna moč : Delovanje potopne črpalke temelji na sesalni moči. Ko se črpalka vklopi, se ustvari nizek tlak znotraj črpalke, ki povzroči, da voda vstopi v črpalko skozi sesalno odprtino.
 4. Vlečenje vode : Voda se vleče v črpalko s pomočjo vrteče se lopatice ali impelerja, ki ustvarja nizkotlačno območje. Ta impeler je povezan z električnim motorjem.
 5. Prečrpavanje : Ko voda vstopi v črpalko, jo motor nato prečrpa skozi izhodno cev, kjer se jo nato lahko usmeri v ustrezno drenažno območje.
 6. Nadzor in avtomatizacija : Potopne črpalke so običajno opremljene s senzorji in stikali, ki nadzorujejo nivo vode. To omogoča, da se črpalka vklopi in izklopi samodejno, ko nivo vode preseže določeno mejo. To je še posebej pomembno v aplikacijah, kjer je potrebno redno črpanje, kot na primer pri odvodnjavanju kleti, gradbenih jam…
 7. Hladilni sistem : Ker delujejo pod vodo, so potopne črpalke običajno opremljene z vgrajenim hladilnim sistemom, ki preprečuje pregretje motorja.
Potopna črpalka

PRIMERNO VZDRŽEVANJE POTOPNIH ČRPALK

Vzdrževanje potopnih črpalk je ključno za zagotovitev zanesljivega delovanja in podaljšanje življenjske dobe naprav. Redno vzdrževanje vam bo pomagalo preprečiti okvare ter ohraniti učinkovitost črpalke.

Spodaj je nekaj osnovnih korakov za vzdrževanje potopne črpalke:

 1. Izklop in varnost : Preden začnete z vzdrževanjem, izključite napajanje potopne črpalke in izključite dovod vode, če je to potrebno. Varnost je vedno na prvem mestu.
 2. Čiščenje sesalne mreže : Na spodnjem delu potopne črpalke se običajno nahaja sesalna mreža ali filter, ki preprečuje, da bi večji delci prodrli v črpalko. Redno preverite in očistite mrežo. Odstranite vse usedline, blato in ostanke, ki bi lahko zamašili črpalko.
 3. Preverjanje cevi in ​​priključkov : Preverite, ali so cevi in ​​priključki v dobrem stanju. Zagotovite, da ni uhajanja vode, in preverite tesnila.
 4. Preverjanje električnih priključkov : Preverite električne priključke, kot so kabli in vtičnice, ter zagotovite, da so v dobrem stanju. Če opazite poškodbe, jih takoj zamenjajte.
 5. Čiščenje impelerja : Impeler je del črpalke, ki ustvarja sesalno moč in prečrpava vodo. Preverite, ali ni zamašen z delci ali zasušen z umazanijo. Očistite ga, če je potrebno.
 6. Preverjanje črpalne zmogljivosti : Preverite, ali črpalka vedno deluje z ustreznim pretokom in tlakom. To lahko preverite s postavitvijo cevi na izhod črpalke in preverjanjem, kako hitro napolnite vedro z vodo.
 7. Zamenjava tesnil in olja : Če je črpalka opremljena z tesnili ali oljnimi mazalnimi točkami, preverite stanje in jih zamenjajte, če so dotrajani.
 8. Testiranje avtomatskega vklopa : Če ima črpalka avtomatski vklop glede na nivo vode, preverite, ali ta funkcija vedno deluje pravilno.
 9. Vizualni pregled : Redno izvajajte vizualni pregled potopne črpalke, da preverite ali ni poškodb, korozije ali drugih težav.
 10. Redno servisiranje : Če imate dvome o stanju črpalke ali njeni zmogljivosti, pokličite strokovnjaka za vzdrževanje in servis, da opravite podrobnejši pregled in potrebna popravila.

Pravilno vzdrževanje potopnih črpalk bo podaljšalo njihovo življenjsko dobo, zmanjšalo stroške popravil in zagotovilo, da bodo vedno pripravljene za delovanje.

POTOPNA ČRPALKA ZA ČRPANJE FEKALIJ

Profesionalna potopna črpalka iz litega železa s plovcem kateri omogoča pravilno delovanje črpalke in jo ščiti pred suhim tekom.

KAKO PRAVILNO IZBRATI POTOPNO ČRPALKO?

Similar Posts