ZA KAJ SE UPORABLJA OBTOČNA ČRPALKA?

Obtočna črpalka je naprava,  ki se uporablja za kroženja tekočin v inštalacijah. Uporablja se tako v inštalacijah centralnega ogrevanja kot tudi v drugih ogrevalnih sistemih in pri klimatizaciji.

Z uporabo obtočne črpalke se izboljša načrtovanje celotne inštalacije , saj omogoča uporabo cevi manjšega premera in njihovo bolj prosto razporeditev. Manjši premer cevi zmanjša celotno obremenitev. Vse to neposredno vpliva na hitrejše kroženje ogrevalnega ali hladilnega medija, kar ima za posledico veliko bolj učinkovito delovanje celotne inštalacije.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI IZBIRI OBTOČNE ČRPALKE?

Izbira obtočne črpalke za ogrevalni sistem je ključna za zagotavljanje učinkovitega kroženja toplote in vzdrževanje temperature v prostoru. Da bi dobili optimalno rešitev za vaše potrebe je pri izbiri obtočne črpalke potrebno upoštevati več dejavnikov:

 1. Ocenite potrebno zmogljivost (pretok): Pomembno je, da določite, kolikšen pretok vode potrebujete za učinkovito ogrevanje vašega doma ali objekta. Pretok je izražen v litrih na minuto (L/min).
 2. Ugotovite tlak črpalke (tlak v sistemu): Preverite, kakšen tlak potrebujete za zadostno kroženje vode v ogrevalnem sistemu. Tlak je merjen v bar-ih.
 3. Določite dvig višine (tlak črpalke): Razmislite o višinski razliki med vhodom in izhodom vode v sistemu, saj to vpliva na zahtevani tlak obtočne črpalke. Večja višinska razlika zahteva večji tlak.
 4. Upoštevajte velikost sistema: Glede na velikost ogrevalnega sistema in število radiatorjev ali konvektorjev boste potrebovali ustrezno močno črpalko.
 5. Izbira učinkovite črpalke: Izberite črpalko z visoko učinkovitostjo, saj bo to zmanjšalo stroške delovanja sistema. Preverite, ali črpalka ustreza ustreznim energetskim standardom.
 6. Vrsta obtočne črpalke: Obstajajo obtočne črpalke z mokrim rotorjem in suhim rotorjem. Mokri rotorji so običajnejši in so primerni za ogrevalne sisteme s temperaturami nad lediščem vode, medtem ko so suhi rotorji bolj primerni za sisteme s temperaturami pod lediščem.
 7. Nastavljiva hitrost: Nekatere obtočne črpalke omogočajo prilagoditev hitrosti, kar omogoča boljše prilagajanje potrebam sistema in večjo energetsko učinkovitost.
 8. Upoštevajte hrup: Če je hrup pomemben dejavnik, izberite črpalko z nizkim hrupom, še posebej, če se črpalka nahaja v bivalnih prostorih.
 9. Preverite zanesljivost in vzdržljivost: Izbirajte med zanesljivimi proizvajalci in modeli, ki ponujajo dobro vzdržljivost in servisno podporo.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED MEHANSKO (ROČNO) IN AVTOMATSKO OBTOČNO ČRPALKO?

Razlika med avtomatsko in mehansko obtočno črpalko se nanaša na način nadzora in regulacije delovanja črpalke v ogrevalnem sistemu. Obe vrsti črpalk se uporabljata za kroženje tople vode v ogrevalnem sistemu, vendar se razlikujeta po načinu delovanja.

Mehanska (ročna) obtočna črpalka:

 • Mehansko upravljanje: Mehanska obtočna črpalka se upravlja ročno. Uporabnik mora vklopiti ali izklopiti črpalko s pomočjo stikala ali ročnega nastavitvenega mehanizma.
 • Preprosta uporaba: Mehanske črpalke so preproste za uporabo, saj uporabnik sam določa vklop in izklop črpalke.
 • Statičen pretok: Mehanske črpalke običajno delujejo pri stalnem pretoku in niso prilagodljive glede na spremenljive pogoje v ogrevalnem sistemu. To pomeni, da ne prilagajajo hitrosti črpanja vode.
 • Omejen nadzor: Uporabnik nima veliko nadzora nad delovanjem črpalke, razen vklopa ali izklopa.

Avtomatska obtočna črpalka:

 • Avtomatski nadzor: Avtomatska obtočna črpalka je opremljena s senzorji in elektroniko, ki samodejno uravnavajo njeno delovanje. Senzorji merijo temperaturo, tlak ali druge parametre v ogrevalnem sistemu, na podlagi katerih črpalka prilagodi hitrost ali vklop/izklop.
 • Prilagodljivo delovanje: Avtomatske črpalke so prilagodljive in lahko spremenijo hitrost črpanja vode glede na dejanske potrebe ogrevalnega sistema. Na primer, ko je potrebno več ogrevanja, lahko povečajo pretok, medtem ko zmanjšajo hitrost v obdobjih nižje obremenitve.
 • Energijska učinkovitost: Avtomatske črpalke so običajno bolj energijsko učinkovite, saj porabijo manj električne energije, ko ni potrebno močno delovanje.
 • Avtomatsko prilagajanje: Te črpalke se samodejno prilagajajo spremembam v ogrevalnem sistemu in s tem ohranjajo optimalno učinkovitost.
 • Večji nadzor: Uporabnik lahko nastavi določene parametre, kot so želena temperatura ali tlak, črpalka pa bo nato samodejno prilagodila delovanje, da bi dosegla te parametre.

Izbira med mehansko in avtomatsko obtočno črpalko je odvisna od potreb in želja uporabnika ter od kompleksnosti ogrevalnega sistema. Avtomatske črpalke so bolj priporočljive za naprednejše in energijsko učinkovite sisteme, medtem ko so mehanske črpalke primerne za enostavnejše sisteme, kjer ni potrebna samodejna regulacija.

Pri izbiri obtočne črpalke je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za ogrevalne sisteme ali inženirjem, ki vam bo pomagal izbrati najbolj primerno črpalko za vaš specifičen ogrevalni sistem. S tem boste zagotovili optimalno učinkovitost in udobje v vašem domu ali objektu.

Similar Posts